Czym jest kawa bezkofeinowa?

Kawa bezkofeinowa jest produkowana dzięki inicjatywie Geothego, od 1820 roku. To on bowiem, jako miłośnik kawy, który pijał jej aż nadto i cierpiał na bezsenność spowodowaną nadmiarem kofeiny, poprosił znajomego chemika, aby ten wyizolował z ziaren substancję powodującą trudności w zasypianiu. I w taki oto sposób powstała…..kawa bezkofeinowa! Dziś dostępna niemal na każdej półce sklepowej, a także w sklepach internetowych, na przykład na https://www.cafesilesia.pl.

Na czym polega dekofeinizacja?

Dekofeinizacja to proces powstawania kawy bezkofeinowej. Stosuje się najczęściej dwie metody ekstrakcji kofeiny z ziaren – chemiczną oraz wodną. Proces obu zaczyna się podobnie. W pierwszej fazie zielone ziarna (aby spowodować jak najmniejsze straty aromatu i smaku) zostają namoczone w gorącej wodzie, w celu rozszerzenia porów w ziarenkach kawy. Następnie, w przypadku metody chemicznej zwykle przy użyciu chlorku metylenu lub octanu etylu, dochodzi do rozpuszczenia kofeiny i uwolnienia jej z ziaren. Ten sposób niestety nie należy do najlepszych dla naszego organizmu, gdyż do ekstrakcji związku zostają wykorzystane substancje o predyspozycjach do mutacji komórek – rozwoju nowotworów. Dekofeinizacja wodna jest zdrowszą alternatywą, jednak uzyskana w tym przypadku kawa jest zdecydowanie mniej aromatyczna i brak jej pełni smaku. To także zdecydowanie droższe przedsięwzięcie w porównaniu do metody chemicznej.

Czy kawa bezkofeinowa zawiera kofeinę?

Wbrew temu co sugeruje nazwa – tak. Oczywiście jest jej o wiele mniej, natomiast jej ilość jest ściśle ograniczona przez przepisy prawne – w jednej filiżance kawy znajduje się od 1 mg do 5 mg kofeiny. Zastępując tradycyjną kawę tą bez kofeiny należy pamiętać, że już 5 filiżanek kawy bezkofeinowej może zawierać tyle samo pobudzacza co 2 filiżanki zwykłej małej czarnej. Zajrzyj zatem do sklepu Cafe Silesia i ciesz się aromatem innego gatunku kawy! Smacznego!

Post Author: admin