Sztućce – co do czego? Różne rodzaje łyżek

Łyżka stołowa równie często nazywana obiadową lub (niesłusznie) uniwersalną to podstawowy element każdego zestawu sztućców. Każdego dnia używamy jej do jedzenia zupy, mieszania gotujących się potraw oraz nabierania sosów. Jej miseczka nie ma ani narzuconego z góry kształtu ani ściśle określonej głębokości. Stąd u najlepszych producentów sztućców i galanterii stołowej, takich jak polska firma Hefra, znajdziemy szeroki wybór kształtów, wielkości i zdobień oczywiście. Jedno musi się zgadzać – łyżka ma być takiej samej długości co widelec i nóż. Jakie rodzaje łyżek prócz tej przysłowiowej „do zupy” można wymienić? Poznajmy kilka z nich.

Łyżeczka do herbaty

Łyżeczka do herbaty, bardzo często mylona i używana zamiennie z klasyczną łyżeczką do kawy, ma od niej nieco szerszą miseczkę. Dzięki niej bardzo łatwe jest wyciąganie z filiżanki lub kubka woreczka z zaparzonym suszem herbacianym.

Łyżeczka do kawy

Nie ma jednego, standardowego rodzaju łyżeczki do kawy. Ze względu na różne rodzaje kaw – klasyczna mała czarna w standardowej wielkości filiżance, włoskie espresso w filiżance nie większej niż mały kieliszek, latte w wysokiej szklance, producenci zastawy stołowej oferują różne wielkości i długości łyżeczek do pobudzającego, aromatycznego napoju.

Łyżeczka deserowa

Na www.hefra.pl dostępne są również specjalne łyżeczki deserowe. Mają one zdecydowanie mniejszą i płytszą miseczkę niż łyżka obiadowa, lecz są wyraźnie większe od łyżeczek do herbaty i kawy. Jednak w naszym kraju zamiast łyżeczki deserowej używa się raczej widelczyków deserowych, jako, że konsumowanie nimi tradycyjnych, polskich ciast jest zdecydowania prostsze.

Łyżeczka do cukru

Zupełnie osobnym elementem eleganckich zestawów sztućców jest łyżeczka do cukru – raczej prostokątna aniżeli okrągłą. Przynajmniej jeden, prosto ścięty brzeg zdecydowanie ułatwia bowiem nabieranie sypkiego produktu z cukiernicy.

Post Author: admin